Cranio Sacraal Therapie voor paarden

Wat is het? 
Wat is nou Cranio Sacraal therapie? Op veel sites vind je uitleg dat het voortkomt uit de osteopathie, en dat ene Sutherland het heeft uitgevonden. Maar wat IS het nou eigenlijk?
 
Bij Cranio-Sacraal therapie wordt met name gewerkt met de handen, energie en intentie. De handen worden gebruikt om te voelen. Bijvoorbeeld; is het weefsel los of vast, stroomt er energie of is het er ‘stil’, waar zit het bot, en waar wil het naartoe?
 
Met energie en intentie maak je weefsel los, open je het, zodat voedingsstoffen erin kunnen, afvalstoffen eruit, zenuwstelsels weer vrij komen te liggen, botten minder ‘strak’ komen te zitten. De botten kunnen gaan ‘ontspannen’ en er kan weer beweging in komen, bijvoorbeeld de botten van de schedel. De schedel is niet 1 groot bot, maar verschillende botdelen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.
 
Afbeelding invoegen
  Denk maar aan baby’s; bij hen is het heel normaal dat de botten van de schedel over elkaar heen kunnen schuiven, anders zouden ze niet geboren kunnen worden. Als we volwassen worden wordt de schedel steviger, maar de botjes kunnen nog steeds ten opzicht van elkaar bewegen.

Je kunt je voorstellen dat als een botdeel scheef zit (bijvoorbeeld door trauma) en het dus niet meer kan bewegen, het andere systemen beknelt; spieren, zenuwbanen, bloedtoevoer, enzovoorts. Andersom kan weefsel dat 'strak' zit (fascia, spieren, etc) ook zorgen dat botten worden bekneld en ze in hun beweging worden beperkt.
 
Tot slot is eigenlijk de kunst van Cranio-Sacraal therapie om niets te willen doen. Alleen al er zijn voor het lijf is vaak al voldoende, het lichaam voelt zich gehoord en kan zichzelf herstellen. Als dit heel zweverig voor je klinkt, denk dan aan een hele vervelende situatie. Is het dan niet heel fijn dat er iemand met aandacht voor je 'is' , zelfs zonder dat diegene met je praat?
 
En waarom?
Paarden ondervinden hun hele leven druk op hun schedel (denk aan het continue dragen van een halster, hangen, hoofdstel en bit dragen, nageven, een slecht gebit, een ruiter dragen, stoten, tandartsklem, etc.). Er zijn veel paarden die continue een migraine- gevoel hebben.
Het hoofd, de schedel, staat via de wervelkolom in verbinding met het sacrum (heiligbeen). 
Je kunt je dus voorstellen dat een blokkade in het hoofd een problemen aan het sacrum kan veroorzaken; het paard springt bijvoorbeeld altijd in de verkeerde galop aan. Ook andersom kan een probleem in het bekkengebied problemen veroorzaken aan het hoofd; het paard schudt bijvoorbeeld met het hoofd tijdens het rijden.
Lees meer onder Stomatognatisch systeem en Headshaking

Cranio-Sacraal therapie lost tevens blokkades op in spieren, bindweefsel (fascia), organen, enzovoorts.
Tot slot werkt het ook op emotioneel niveau; het zorgt dat trauma's en vastzittende emoties losgelaten kunnen worden.
Cranio Sacraal therapie voor paarden is een holistische geneeswijze; het pakt het probleem aan bij de bron. Het is dus geen symptoombestrijding!

Afbeelding invoegen
Foto: HC de Waterberg
  Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen

Hoe?
Met behulp van zachte aanrakingen kunnen blokkades worden opgespoord en verholpen. 
Iedere therapeut werkt anders. Zo voel ik in mijn eigen lijf waar het probleem zich in het lichaam van het paard bevindt. Op die plek(ken) behandel ik het paard. Daarnaast observeer ik het paard in stap, beweging, en voel ik het af met mijn handen. 
Paarden die het aanraken (nog) lastig vinden, kan ik ook zonder mijn handen te gebruiken behandelen. 

Om optimaal resultaat uit de behandelingen te halen adviseer ik 3 behandelingen met minimaal 1 week ertussen.
Het eventueel uitvoeren van Manuele lymfe drainage voorafgaand aan een Cranio-Sacraal behandeling heeft als voordeel dat deze laatste nog beter zijn werk kan doen.
 
Ik behandel in Gelderland en werk vanuit Wolfheze (Arnhem).

Lees hier bij welke Indicaties CST je Cranio Sacraal Therapie kunt inzetten voor jouw paard.