Headshaking paard

Headshaking is een vervelend probleem wat bij best veel paarden voorkomt.
Het kan zijn dat het alleen in het werk voorkomt, of alleen in de wei, bij felle zon, of als er veel pollen in de lucht zijn. Het paard ervaart hoofdpijn, vergelijkbaar met migraine. Soms ziet het paard ook slecht onder deze omstandigheden. In alle gevallen betekent het dat er iets in het hoofd in de knel zit, vaak de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas, over het voorhoofd, door het kaakgewricht (TMJ) en heeft vertakkingen naar het gebit. Daarom kunnen ook gebitsproblemen een/de oorzaak zijn van headshaken. Maar bijvoorbeeld ook een tong die in de knel zit door een slecht passend bit, een paard dat in het halster heeft gehangen, of gezwollen sinussen door een pollenallergie.
 
Voorbeeld 
Hieronder zie je een voorbeeld van Milayno.
  • Milayno was heel erg bang voor menselijke aanrakingen, vooral aan zijn rechterzijde.
  • Hij schudde altijd met zijn hoofd op en neer (headshaken), vooral met zonnig weer en in het werk.
  • Longeren was niet mogelijk (hij ging alleen maar heel hard en ging dan tegenover je stilstaan).
  • Hij was erg bang voor 'enge voorwerpen' aan zijn rechterzijde.
Milayno heeft altijd aan de rechterkant in het tweespan gelopen. Doorgaans loopt het paard wat rechts loopt met zijn hoofd wat naar links. Waarschijnlijk heeft dit ervoor gezorgd, samen met het loodzware men-hoofdstel (en bit) en het 'scheef' trekken van gewicht,  ervoor gezorgd dat er blokkades zijn ontstaan in zijn hoofd.  
 
Milayno heeft van september 2017 tm december 2017 4 Cranio-Sacraal behandelingen gehad.
Op dit moment (april 2018) schijnt volop de zon en Milan staat heerlijk rustig met zijn hoofd in het zonnetje en kan hij rustig gelongeerd worden. Geen headshaking meer voor dit paard!
 
Let op het verschil in neusgaten op beide foto's.
Voor        

Afbeelding invoegen  

  Na      

Afbeelding invoegen