Learned helplessness bij paarden

 Wat is learned helplessness bij paarden?
Aangeleerde hulpeloosheid of learned helplessness bij paarden is het verschijnsel waarbij het paard geleerd heeft dat hij geen invloed kan uitoefenen op de gebeurtenissen die hem overkomen.

Learned Helplessness treedt op wanneer dieren geen reactie of een ongewenste reactie op hun eigen handelen. Ze leren op deze manier niet welke handelingen effectief zijn in het bereiken van een bepaald doel, waardoor ze zich uiteindelijk hulpeloos en passief zullen opstellen. 
 
Hoe ziet het eruit?
Deze paarden ogen depressief en hebben weinig werklust. Ze sluiten zich af.  Ze zijn doorgaans traag, niet voorwaarts, flegmatiek.  Deze paarden zijn erg onzeker en angstig. Ze zijn vaak keurig opgevoed en zullen geen stap verkeerd doen, behalve als ze echt heel bang zijn. Dan zijn ze ronduit gevaarlijk (ook voor zichzelf) omdat ze de controle over zichzelf verliezen. En dit kan binnen een seconde omslaan. 
Vaak hebben ze fysiek een sterk gestel, en zelden last van blessures. 
Ze vinden het lastig om sociaal contact te maken, je ziet deze paarden dan ook niet vaak spelen. Ze nemen weinig initiatief, stappen niet snel op iets nieuws af om het te onderzoeken. 


 
Hoe ontstaat learned helplessness bij paarden?
Bij paarden ontwikkelt learned helplessness zich als zij hun ongemak uiten (pijn, frustratie, etc.) en daar geen gehoor aan wordt gegeven. Omdat wij geleerd hebben dat heb paard naar ONS MOET luisteren.

Tevens kan (verkeerd gebruik van) Natural Horsemanship hier aan bijdragen. Hoe mooi en zacht (geen schoppen en slaan), toch wordt vaak voorbij gegaan aan wat het paard te zeggen heeft over zichzelf, of over ons.

 
Learned helplessness bij mensen 
Ook bij mensen komt dit voor. Dit zie je vaak bij slachtoffers van een manipulator of narcist. Deze slachtoffers denken op een gegeven moment (door toedoen van de narcist) dat ze er niet meer toe doen, dat hun inbreng geen waarde heeft of soms zelfs dat ze gek zijn. Dit kan leiden tot psychische stoornissen zoals depressie. 
Maar ook psychische patiënten die 'rustig' gehouden worden met medicijnen zou je hieronder kunnen scharen. 
 
Meer lezen over Learned Helplessness kan op https://nl.wikipedia.org/wiki/Aangeleerde_hulpeloosheid. 
 
Neem contact op
Oogt jouw paard depressief?
Heeft je paard nergens zin in? Is hij traag en flegmatiek?
Is je paard angstig en heeft hij weinig zelfvertrouwen? Sluit hij zich af?
Heb je hier deskundige hulp bij nodig?
 
Bel 06-422 32 538 of stuur een WhatsApp.
Of mail naar info@ontmoetjepaard.nl 
 
Ik werk o.a. in Wolfheze, Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn, Ede, Wageningen, Oosterbeek, Zutphen en heel Gelderland.