Mok bij paarden

Wat is nou eigenlijk mok?
 
Gelukkig beseffen steeds meer paardeneigenaren zich, dat de daadwerkelijke oorzaak van binnenuit komt. Dus nee, mok wordt niet veroorzaakt door modder, natte voeten of een vieze stal. Maar waardoor wordt het dan wel veroorzaakt?
 
Mok begint in en onder de huid. De huid is eigenlijk een heel groot orgaan. De huid dient er voor te zorgen dat vuil en bacteriën ‘buiten blijven’. 
Soms kan de huid dit echter niet bolwerken. Dit is vooral het geval bij chronische mok; er is dan niet alleen sprake van korstjes, er is altijd in min of meerdere mate sprake van oedeem. Is er nog geen oedeem zichtbaar, kan er al wel 'gedoe' onder de huid zitten. Deze huid is zeer kwetsbaar; het is dunner, het scheurt sneller, er ontstaan kloofjes, de Ph verandert en er ontstaat eczeem en slecht helende wondjes. Bacteriën krijgen bij een huid als deze meer kans om binnen te dringen.
 
Zodra de bacteriën binnen zijn, vieren ze een feestje; in het (oedemateuze) weefsel onder de huid bevindt zich het 'gedoe'. Oftewel, voedingsstoffen voor deze bacteriën, waardoor ze ook nog eens snel kunnen vermenigvuldigen.

Mok wordt dus altijd voorafgegaan door afvalstoffen, en bij chronische mok een lichte vorm van oedeem. Soms zo licht, dat we dit niet opmerken. Omdat we ons paard dagelijks zien, of bijvoorbeeld omdat het paard veel ‘behang’ heeft. Let wel; oedeem kan ook 'hard' aanvoelen. Het hoeft niet 'zacht' te zijn zoals bij een verdikte enkel die verstuikt is. 
 
En waardoor ontstaan oedeem?
Dit ontstaat, even heel kort door de bocht, door een verslechterde afvoercapaciteit van het lymfesysteem of door (tijdelijk) teveel aanvoer van afvalstoffen.
 

Mok bij het paard 

Hoe is mok te herkennen?
Mok begint vaak met wat wondjes in de kootholte of daar omheen. Vaak is de huid al wat geïrriteerd en rood. Dit is alleen te zien bij paarden met een lichte huid. 
De benen zijn vaak net iets dikker of vertonen hele kleine zwellingen. Dit zien wij vaak niet omdat we ons paard dagelijks zien. 
De wondjes gaan over in plekken met harde, droge korsten. Het aantal korsten varieert vaak. De ene keer lijkt het goed te gaan en het andere moment zijn ze weer terug. De plekjes zijn soms pijnlijk, maar kunnen ook jeuken. 
Benen kunnen rondom de plekken soms wat warm aanvoelen. 
 
Hoe is mok op te lossen?
Mok is een systemisch probleem. En let op, mok is het gevolg van iets. Het is niet een probleem op zich. 
Wanneer een paard mok heeft, is het eerst zaak om te kijken naar de volgende (oor)zaken;
- Voer
- Stress
- Emoties
- Gebruik van 'knellende' middelen als bandages, peesbeschermers, hoefijzers
 
Dit is de basis van een goed lymfesysteem. Daarnaast is het noodzakelijk de lymfen te stimuleren de afvalstoffen uit de benen af te voeren. Dit kan met behulp van lymfemassage. 
De massage zal tevens zorgen voor rust in het lichaam. Het paard kan overschakelen naar het para-sympatische systeem. Alleen dan kan is het lichaam in staat tot herstel. 
Indien mok niet behandeld wordt, kan het ernstiger worden en overgaan in CPL. 
 
Wat niet te doen bij mok?
In het verlengde van het stukje over de huid en de Ph; Pas op met zalfjes.
Zoals gezegd, de huid is een groot orgaan. Wat je op de huid smeert, komt ook in het lichaam terecht (kijk dus ook eens goed naar je potjes dagcrème, handcrème en lippenbalsem….). Sommige zalfjes zijn zeer agressief, anderen bevatten stoffen die je liever niet binnen zou krijgen. Je kunt eventueel wel smeren bij mok, maar weet wat je smeert en dat bij iedere fase mok een ander smeersel past.
 
Niet wassen. Water droogt de huid uit waardoor deze nog meer in kwaliteit achteruit gaat.
 
Hierboven werd een teveel aan afvalstoffen genoemd als oorzaak. Dit betekent NIET dat detoxen een oplossing is. 
 
Heeft jouw paard (chronische) mok?
Kom je niet van de korstjes af?
 
Neem contact op
Bel 06-422 32 538 of stuur een WhatsApp.
Of mail naar info@ontmoetjepaard.nl 
 
Ik werk o.a. in Wolfheze, Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn, Ede, Wageningen, Oosterbeek, Zutphen en heel Gelderland