Cranio Sacraal Therapie voor paarden

Wat is het? 

Wat is nou Cranio Sacraal therapie voor paarden? Op veel sites vind je uitleg dat het voortkomt uit de osteopathie, en dat ene Sutherland het heeft uitgevonden. Maar wat IS het nou eigenlijk?
 
Bij Cranio-Sacraal therapie voor paarden wordt met name gewerkt met de handen, energie en intentie. 
 
Met energie en intentie maak je weefsel los, open je het, zodat voedingsstoffen erin kunnen, afvalstoffen eruit, zenuwstelsels weer vrij komen te liggen, botten minder ‘strak’ in het botvlies komen te zitten. De botten kunnen gaan ‘ontspannen’ en er kan weer beweging in komen, bijvoorbeeld de botten van de schedel. De schedel is namelijk  niet 1 groot bot, maar verschillende bot-delen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.
 
 
Afbeelding invoegen
  Denk maar aan baby’s; bij hen is het heel normaal dat de botten van de schedel over elkaar heen kunnen schuiven, anders zouden ze niet geboren kunnen worden. Als we volwassen worden wordt de schedel steviger, maar de botjes kunnen nog steeds ten opzicht van elkaar bewegen.

Je kunt je voorstellen dat als een botdeel scheef zit (bijvoorbeeld door fysiek trauma) en het dus niet meer kan bewegen, het andere systemen beknelt; spieren, zenuwbanen, bloedtoevoer, enzovoorts. Andersom kan weefsel dat 'strak' zit (fascia, spieren) ook zorgen dat botten worden bekneld en ze in hun beweging worden beperkt.

 
 
Dit Belgische Trekpaard had diverse fysieke klachten en zat niet lekker in haar vel.
 
Na 3 behandelingen was haar halster te groot geworden. Dit noemen we craniale decompressie.
 
 
De kunst van een Cranio-Sacraal therapeut is eigenlijk, en dat klinkt gek, om niets te willen doen. Alleen al er zijn voor het lijf is vaak al voldoende, het lichaam voelt zich gehoord en kan zichzelf herstellen. Als dit heel zweverig voor je klinkt, denk dan aan een hele vervelende situatie. Is het dan niet heel fijn dat er iemand met aandacht voor je 'is' , zelfs zonder dat diegene met je praat?
 
Naast werken op het fysieke vlak, werkt een therapeut ook op het emotionele vlak. Of eigenlijk; doordat op het emotionele vlak wordt gewerkt, kunnen fysieke klachten opgelost worden. Emoties worden, net als bij mensen, opgeslagen in het lijf en veroorzaakt daar klachten. Misschien herken je dat wel in dit simpele voorbeeld; als je stress hebt, heb je bijvoorbeeld last van je rug of je nek. 
Emoties worden door paarden vaak zichtbaar losgelaten door te gapen, likken en kauwen, zich uit te rekken, te schudden, enzovoorts. 
 
En waarom?
Paarden ondervinden hun hele leven druk op hun schedel (denk aan het continue dragen van een halster, hangen, hoofdstel en bit dragen, nageven, een slecht gebit, een ruiter dragen, stoten, tandartsklem). Er zijn veel paarden die continue hoofdpijn hebben. Vaak uit zich dit in headshaking of veelvuldig schuren met het hoofd. 

Het hoofd, de schedel, staat via de wervelkolom in verbinding met het sacrum (heiligbeen). 
Je kunt je dus voorstellen dat een blokkade in het hoofd een problemen aan de achterhand kan veroorzaken; het paard springt bijvoorbeeld altijd in de verkeerde galop aan, of overkruist. Ook andersom kan een probleem in het bekken problemen veroorzaken aan het hoofd; het paard schudt bijvoorbeeld met het hoofd tijdens het rijden.
Lees meer onder Stomatognatisch systeem en Headshaking paard
 
Wij hebben ervoor gekozen paarden te domesticeren. We doen op veel vlakken afbreuk aan hun natuurlijke gedrag.  Het is aan ons ze te helpen met de trauma's en emoties die dit met zich mee kan brengen. 

Afbeelding invoegen
Foto: HC de Waterberg
  Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen

Hoe?
Met behulp van zachte aanrakingen kunnen blokkades worden opgespoord en verholpen. 
Iedere therapeut werkt anders. Zo voel ik in mijn eigen lijf waar het probleem zich in het lichaam van het paard bevindt. Op die plek(ken) behandel ik het paard. Daarnaast observeer ik het paard in stap, beweging, en voel ik het af met mijn handen. 
Paarden die het aanraken (nog) lastig vinden, kan ik ook zonder mijn handen te gebruiken behandelen. 

Lees hier bij welke Indicaties Cranio Sacraal therapie je Cranio Sacraal Therapie kunt inzetten voor jouw paard. 
 
Neem contact op
Wil jij je paard verlossen van fysieke en emotionele blokkades?
Wil je je paard ondersteunen bij stress, angst, trauma? 
Of heb je nog vragen over wat Cranio Sacraal therapie voor jouw paard kan betekenen?
 
Bel 06-422 32 538 of stuur een WhatsApp.
Of mail naar info@ontmoetjepaard.nl 
 
Ik werk o.a. in Wolfheze, Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn, Ede, Wageningen, Oosterbeek, Zutphen en heel Gelderland